De politie kan nu een beroep doen op bijna 200.000 vrijwillig aangemelde privécamera’s. Politievakbonden willen een verplicht register.

Nederlanders kiezen steeds vaker voor camerabewaking van huis en haard. In totaal telt Nederland naar schatting anderhalf miljoen bedrijfs- en privécamera’s. Bij het politieproject Camera in Beeld verdubbelde het aantal geregistreerde camera’s rap, van 100.000 in oktober 2016 naar bijna 200.000 nu, slechts twintig maanden later. Particulieren en bedrijven kunnen hun camera’s vrijwillig aanmelden bij de politie. Na een inbraak, beroving of overval in de buurt kunnen agenten en rechercheurs snel de beelden opvragen.

,,Die beelden spelen steeds vaker een belangrijke rol bij de opsporing”, zegt een woordvoerster van de Nationale Politie. Gemiddeld maar liefst honderd keer per dag checkt de politie kenmerken –zoals gezichtspunt en locatie- van specifieke camera’s uit het register. Om te weten waar camera’s geïnstalleerd zijn en wat zij ‘zien’, maakt de politie gebruik van een databank, genaamd ‘Camera in Beeld’. Met deze databank kan de politie nog sneller zien waar in de buurt van een misdaad (bijvoorbeeld een woninginbraak) zich camera’s bevinden die mogelijk beelden van de dader hebben. Hierdoor kunnen daders sneller worden gepakt. Meer informatie over ‘Camera in Beeld’:

https://www.politie.nl/themas/camera-in-beeld.html?sid=1016cb6a-0860-4ba4-8f0d-78c07c11a03c